Izgalmas területe a rádióamatőr munkának a rádióamatőr műholdakon keresztüli forgalmazás, rádióamatőr műholdak telemetria adatainak vétele, megfigyelése. Az első rádióamatőr műhold a mindössze 63 dollárból összehozott OSCAR-1 volt, 1961-ben állt pályára. Ez nem volt több egy rádióadónál és pár elemnél, de az első magántőkéből megépült űreszköz volt. Természetesen azóta sok idő eltelt. A technológia igen sokat fejlődött, rengeteg tapasztalatból egyre okosabb műholdak készülnek. Ezen belül is talán legérdekesebb a picosat műholdak figyelése, hiszen ezek legfeljebb 1kg tömegű, 10x10x10cm méretű holdak! Egyetemek építik tudományos, oktatási céllal. Reméljük hamarosan megfigyelhetjük az első magyar műholdat a MASAT-1-et (http://cubesat.bme.hu/masat1/) is, amit a Műegyetem lelkes hallgatóiból álló csapat tervezett és épített.

 

A rádióamatőr műholdak, a műholdas hírközlés sokkal korábban megmozgatták fantáziánkat, de hozzáfogni, megpróbálni csak 1977-ben mertünk. Első műholdas kapcsolatunk 1977.08.01-én I3LVL volt. Rádiótechnika 1973/1 számában jelent meg az O-6 műhold pálya számítása. Ez alapján rajzoltunk meg egy nagyméretű poláris vetületű térképet. Ezt használtuk kezdetben a műhold helyzetének meghatározására. E módszer egy kicsit hosszadalmas, pontatlan, de rendkívül szemléletes. Havonta, hónap első napjára jelent meg referencia adat. A hónap végére már meglehetősen nagy volt az eltérés. Később ZX-Spectrum-on írtunk basic programot pályaszámításhoz. Egy akkori írásomban jelent meg „Most már kis házi személyi számítógépeink alkalmasak erre a célra, de a végcél, hogy ne csak számolják, hanem forgassák is az antennát a kiválasztott hold után.” Ez mára megvalósult.

Az akkor fent lévő OSCAR-7, OSCAR-8, OSCAR-10 és RS műholdakat sikerült elérni. Nagyon tetszett az OSCAR-7-en lévő Földről átírható memória, ami rövid közleményeket sugárzott pl. üdvözölte a miskolctapolcai IARU Konferenciát vagy
1977.09.26.
HII DE OSCAR7 50TH ARI LE US HELP INICEF TO SAVE THROUGH THE CHILDREN THE PEACE AND THE FUTURE OF EARTH

Rendszeresen vettük az OSCAR-10 telemetria adatait és figyeltük a műhold állapotát.

1978.10.03-án
HI 151 253 388 453 551 601

It 375,5mA
Talap 17,36 C
Tbat 20,32 C

432MHz-es adónk 2W teljesítménye és a csak horizontálisan forgatható antennánk kevésnek bizonyult a műhold eléréséhez. Figyeltük a HA5BME műholdas hírsugárzását is. Igen kitűnő minőségben lehetett venni.

Az UOSAT hold is nagyon jól vehető volt, de leginkább a gyors telemetria ment és ehhez szükséges lett volna egy jó demodulátor.

Egy idő után alábbhagyott a lendület, az akkori technikánkkal ezek a megfigyelések, összeköttetések számunkra csodának számítottak. Ismételt lendületet Charles Simonyi második űrutazása és a következő évben beszerzésre került elevációs antennaforgató adta, de erről már külön fejezetben számolunk be.

(2011.09.30)