2014. február 11.

 2012. december 11. Heves Megyei Hírlap


2012. június 1. HEOL


2012. február.   Gyöngyösi Újság

 


Iskolánk évkönyve 2012.

 
 
  

 Negyvenéves a Vak Bottyán Rádióklub

2011. március 17. 08:40

Jubileum | Március 13-án tartotta negyvenedik, rendhagyó közgyűlését a gyöngyösi Vak Bottyán Szakközépiskola Rádióklubja.

 

A gimnázium első emeleti tantermében működött a HA6YVB hívójelű ifjúsági kollektív rádióállomás. Az alapítók között voltak Váradi Zoltán műszaki igazgatóhelyettes, Márta Ferenc, Sánta Imre, Jankovits Iván, Hammer Péter, Szűcs István tanárok. Az eredményes oktató-felkészítő munkát követően egyre több tanuló és klubtag tett sikeres rádióamatőr hatósági vizsgát. Ez volt a feltétele ugyanis az egyéni rádióadó-készülék működtetésének.

Kezdetben csak rövidhullámú szakosztály működött, majd az ultrarövid-hullámú és rádióirány-mérő szakosztályok munkájával egészült ki a klub tevékenysége. A rádióirány-mérést Lukovszki László tanár úr vezette.

Nyaranta nagy élményt jelentenek a klub életében a kitelepüléses versenyek, a sátorozás és a gyalogtúrák. Az iskolától kapott támogatás hozzájárult a rádióklub eredményes munkájához. Foglalkozásaikat szerdai tanítási napokon tartják, a tanulóknak rádióamatőr-vizsga felkészítést is végeznek.

A hagyományos rádióforgalmi munkát egészíti ki a tavaly vásárolt elevációs antennaforgató, ami megalapozta a rádióamatőr műholdakkal való forgalmazást. Eddig 35 országgal létesítettek rádiókapcsolatot műholdak segítségével. A klub regisztráltatta magát az első magyar műhold (MASAT) megfigyelésére, telemetria vételére.

A klub a legidősebb tagját 2009-ben köszöntötte 95. születésnapján. Beda Imre ekkor megkapta a Magyar Rádióamatőr Szövetség életműdíját. Sajnos ő az elmúlt évben örökre letette mikrofonját. Családja ezt a díjat felajánlotta a klubnak azzal a kéréssel, hogy legyen vándordíj, amit az kap meg, aki a kollektíváért az adott évben a legtöbbet tette vagy kimagasló versenyeredményt ért el. A díjat idén Szűcs István klubvezető kapta meg.


Rádiótechnika, 2009. július.


2009. május 22. Heves Megyei Hírlap

 


2009. május 18. HEOL

 


2009. április 9. Heves Megyei Hírlap

 


1998. július 11. Heves Megyei Nap

 


Iskolánk évkönyve 1995.


 1992/9. Rádiótechnika

Egykor a Varsói szerződés tagállamai használták, most a gyöngyösi rádióamatőrökhöz került …
A nemrég megrendezett Polgári Védelmi Világnap keretében Egerben, a helyi Rádió Klub és a Polgári Védelem Heves megyei Parancsnoksága Országos Rádió Amatőr Versenyt hívott életre az „éter hullámain” 35 állomás részvételével. A legjobbaknak a gyöngyösi „Vak Bottyán János” Rádió Klubja amatőrei bizonyultak, ők nyerték el a fődíjat – az egykor a Varsói Szerződés tagállamaiban rendszeresített nagyteljesítményű, R-604 típusú rövidhullámú adóberendezést, amely eredetileg műsorszórásra is alkalmas – a Polgári védelem ajándékaként.

Szabó Sándor

 


1988. Gyöngyösi Hírek

 


1982. március 5. Népújság


1970. május - Rádiótechnika