MASAT-1 – Magyar és satellit szavakból képzett szó – első teljesen magyar építésű műhold.

A műholdról az alábbi oldalakon szinte minden megtalálható.

 http://cubesat.bme.hu/

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Masat–1

Már fellövése előtt részt vettünk a MASAT-1 kísérletekben. Egy példányát feltették a Műszaki Egyetem épületére. Már itt tesztelhettük, megismerhettük a telemetria adatokat dekodoló szoftvert. Nagyon vártuk és szurkoltunk, mikor kerül fellövésre. Ez az idő is elérkezett, magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor. Francia Guayaná-ról lőtték fel új Vega hordozórakéta első küldetésében, több más hasonló műholddal együtt.

Hazánkból látható első pályán már sikerült venni jeleit, a MASAT honlapjáról letölthető kliens szoftver segítségével a vett adatokat dekódolni és továbbítani a műszaki egyetemre. Itt dolgozzák fel a beérkező adatokat.

Nagyon értékesek a hazánkból nem látható pályákról beküldött adatok, amit más kontinensek, országok lelkes rádióamatőrei küldenek be. Szinte verseny alakult ki, ki tud több csomagot venni és küldeni a BME-re.

Mint a képen is látható Gyöngyösről többen is vettük a MASAT-1 telemetria adatait. Több osztálynak sikerült bemutatni élesben a vételt. A vásárolt G5500 antennaforgató jól működött. Építettünk egy PIC áramkörös interfészt, OM3BC leírása alapján a számítógép és antennaforgató közé. Így az antenna forgatása, műhold követése automatikussá vált.

A műhold gyorsan mozog, ezért a doppler effektus miatt a frekvenciája a megfigyelőhöz képest állandóan változik. A számítógépes program ezt is számolja és korrigálná is a rádió frekvenciáját, de régi a rádiónk, erre nem képes. Kézzel tekerjük a frekvenciát, így legalább nekünk is marad valami munka!

Hívójelét – HA5MASAT – és a két legfontosabb paramétert az akkumulátor feszültségét és hőmérsékletét távírón is adja két digitális adatcsomag között.

Gyöngyösi vonatkozása is van a MASAT fejlesztésnek. Dr. Csizmadia Elek, aktívan részt vett a MASAT stabilizáló rendszer fejlesztésében, elkészítésében.

A témáról szóló adás hangfelvétele itt érhető el.

 

MASAT-1 QSL lap

Pályája során két alkalommal is majdnem ütközött űrtörmelékkel, amiből sajnos sok van. Egyik alkalommal egy szétesett kínai műhold darabjával került igen közel, 170m volt a távolság. Másik alkalommal egy 2150kg-os űrszemét suhant el mellette, ami eredetileg egy orosz műhold darabja volt. Ilyen esetben nincs mit tenni. A parányi 1 köbdeciméteres műhold nem képes aktívan változtatni pályáját. Az ilyen jellegű probléma miatt már a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is kénytelen volt pályamódosításra.

 

A műhold felbocsátása alkalmából a Magyar Posta első napi borítékos bélyeget, valamint a pénzverde emlékérmet adott ki.

Nagyszerűen, várakozáson felül, kifogástalanul működik a MASAT-1. Fellövésének egy éves évfordulójára gyöngyöspatai borászok elkészítették a MASAT-1 nevű bort. Ez egy házasítás, alapja királyleányka, de van benne szürkebarát, muscat ottonel, egy kevés sárga muskotály és rizlingszilváni. Természetesen a boravatón nem hiányozhatott a műhold alkotó csapata sem. 2012 sorszámozott palack készült, amiből az első 212-őt az alkotók kapták.

TV riport Dr. Csizmadia Elekkel

Gyöngyöspatai pincében.

 

A MASAT egy éves sikeres működése napján sikerült néhány elektromos osztálynak élő bemutatót tartani.

2013.03.11.