„A rádióamatőrizmus örök küldetése az öntevékeny kutatás, az elméleti színvonal szüntelen emelése, a technikai, gyakorlati készség fejlesztése, a rádióhullámok terjedésének állandó megfigyelése és tanulmányozása, a jövő nemzedékek tanítása és felkészítése hivatásuk mind jobb teljesítésére”

(Nemzetközi Rádiószabályzat)

 

Próbáljuk megfogalmazni, ki a rádióamatőr. Azért nehéz egy mondatban megfogalmazni, mert tevékenysége nagyon sokoldalú. Van aki csak távírózik, van aki a rádióiránymérést kedveli, van aki rádiót épít (konstruktőr), van aki rádiókapcsolatokat létesít hazai vagy éppen más ország amatőreivel, van aki rádióamatőr Diplomavadász, van megfigyelő amatőr. Egyrészt ez teszi érdekessé, vonzóvá a rádióamatőr tevékenységet. Más tevékenységgel összekapcsolható, turisták hegycsúcsokat hódíthatnak meg rádióval – SOTA http://gyalogradio.ham.hu/sota.html, természetbarátok tájvédelmi területekről rádiózhatnak, WFF (World Flora Fauna) (http://wff.pannondxc.hu/index.php). Nyilván a technikai fejlődés sem állt meg. Új digitális rádióamatőr üzemmódok jelennek meg, amik kevesebb sávszélességet igényelnek, mint a hagyományos üzemmódok és képesek sokkal zajosabb környezetből megérteni a jeleket. Új lehetőséget nyit meg az SDR rádió (Software Defined Radio). Itt már szoros számítógép-rádiókapcsolatra, szoftver tudásra van szükség.

Ha valaki megszereti a rádiózást és adókészüléket szeretne építeni vagy üzemeltetni annak vizsgát kell tenni. Ezen vizsga felkészítésében, rádióforgalom gyakorlásban tud rádióklubunk segíteni, akár tanfolyam formájában is.