150 éves a Nemzetközi Távközlési Unió -

Inernational Telecommunication Unio - ITU

Mi rádióamatőrök sajátos lehetőségeinkkel emlékezünk ezen évfordulóra.

Speciális hívójelekkel forgalmazunk október hónapban, mivel hazánkban, Budapesten rendezik - 2015. október 12-15 - a 150-ik jubileumi konferenciát. Rádióklubunkból öten erősítjük a  HG6ITU hívójelű állomást - HA5NB Józsa Gábor, HA6IGM Szűcs György, HA6VH Varga Géza, HA6VV Hatala László, HA6ZV Kiss Tibor, HG6WF Kovách Árpád - a csapat. Egy hét alatt már több mint 6000 összeköttetést létesítettük 90 ország rádióamatőrével távíró, távbeszélő és digi üzemmódokban.

A rádióamatőrködés kezdete óta szokás írásban megerősíteni a kapcsolat sikerességét. Ezeket a nyugtalapokat (QSL) kezdetben postán, később a rádióamatőr szövetségek irodán keresztül küldtük illetve kaptuk. Mint más területen itt is elterjedt az e nyugtázás, eQSL. Így a beszélgetés végén, már meg is érkezik a nyugta.

 

És amit mi küldünk nyugtalap

 

 

1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányát. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van hazánk is. Magyarország amúgy még az alapító húsz országgal egyidőben csatlakozott, persze akkor még a monarchia részeként.

 

Érdekesség, hogy az alapító okirat aláírását követően csak évekkel később találta fel Graham Bell a telefont, noha a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-ti-ták országhatárt átlépő folyamát.

 

Az ITU alapvető feladata ma is változatlan. A telekommunikáció egységesítési problémájának megoldását igyekszik elősegíteni például a harmadik generációs mobiltelefon-rendszerek, az internet domainnevek rendszere, a műholdas kommunikáció, a digitális műsorszórás koordinálása ügyében.

 

Az ITU Telecom World egy olyan globális rendezvény, ahol az információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők találkoznak egy többnapos konferencia keretében a legújabb trendek bemutatása, iparági és kormányzati kapcsolatok kialakítása, illetve elmélyítése érdekében. A rendezvény lehetőséget ad állam- és kormányfők találkozására, ENSZ szakmai szervezetek, szabályozó hatóságok és ipari vállalatok vezetőivel.

 2015.10.11.

Hatala László / HA6VV

 

Gyorsan eltelt ez az egy hónap. Összegezve - 19,622 összeköttetést létesítettünk október hónapban a HG6ITU hívójellel. Íme frekvencia és üzemmódonkénti eloszlás.

 

 A többi magyar ITU állomásokkal együtt összesen 203,023 összeköttetés jött létre a világ sok országával. A speciális ITU végződésű magyar állomásokkal létesített összeköttetések feltételei teljesítése esetén volt elérhető trófea Bronz, Ezüst és Arany fokozata. 1316 Arany, 1755 Ezüst és 4270 Arany fokozatot teljesítettek

 

Az általunk elért nyugtalapokkal visszaigazolt DXCC-k (országok) itt nézhetők meg.

(az album bal felső sarkán a diavetítésre klikkelve kényelmesebben nőzhetők a képek)

2015.11.14.