Hegedűs Márton (Marci), rádióklubunk fiatal tagja

IFJÚSÁGI KONSTRUKTŐR VERSENYEN

vett részt, ahol harmadik helyezést ért el.

 

 

 

A Magyar Rádióamatőr Szövetség az utánpótlás nevelési program keretében, a Puskás Tivadar Távközlési Technikummal karöltve konstruktőr versenyt rendezett 2014. június 21-én Budapesten, 14-18 éves fiatal rádióamatőrök részére.

A feladat egy, a rádióamatőr tevékenységhez köthető kapcsolás elkészítése volt, amelyhez a szükséges alkatrészeket és szerszámokat biztosították. Íme az elkészült áramkör, egy kis FM adót kellett összerakni, természetesen működnie is kellett!

részvevők

az érmesek

és az elismerés:

A rádiózás kezdetén és még sokáig természetes volt, hogy az amatőrök maguk építették rádiójukat, antennájukat. Később megjelentek a gyári rádiók. Kezdetben ezek nehezen voltak elérhetők, de észrevétlenül szép lassan egyre több gyártó jelent meg és egyre könnyebben lehetett megvásárolni azokat. Már nem csak a rádiók, hanem mindenféle kiegészítők, antennák, mérőműszerek, tápegységek megvásárolhatók. Ezzel egyidejűleg elkényelmesedtünk, leszoktunk a forrasztásról. A rádióamatőrök többsége nem szakmabeli, ismereteit önképzéssel, vagy rádióklubok által szervezett tanfolyamon sajátítják el. A megvásárolt gyári készülék mellett sem felejtsük el melyik a páka meleg vége, építsünk egyszerű adó-vevőt, gyorsbillentyűt, SWR mérőt .... Ezen szakmai ismeretek segítenek az elektronikai ismeretek megértésében és hasznos lehet esetleges javításoknál. Legnagyobb élményt a saját építésű rádióval létesített összeköttetés jelenti, amikor a nyugtalapra azt írhatom, hogy HOME MADE, azaz saját építésű. HA6VG - Imre bácsi mondta, aki a felkínált gyári rádiót nem fogadta el - ha az én általam épített rádiómban valami hiba történik tudom hová kell nyúlni!