WORLD AMATEUR RADIO DAY

 

 

1925-ben Párizsban találkoztak az amatőr rádiózás úttörői és létrehozták az IARU-t (Internacionale Amateur Radio Union), a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetséget, hogy világszerte támogassa az amatőr rádiózást. Ezért e nap lett a Rádióamatőrök Világnapja. Ennek a szervezetnek köszönhető, hogy 2 év múlva az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió) is elismerte az amatőr rádiózást és számunkra a kísérletezéshez frekvenciákat jelölt ki (160, 80, 40, 20, 10 méteren). Azóta már az ITU az ENSZ szakosított szervezete, ahol a világ korlátozott számú frekvenciái felett gazdálkodnak. Ma már a 3 régióba közel 160 tagország csatlakozott. Az IARU Region 1 Európa, Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Ázsia, IARU Region 2 Észak-, Dél-és Közép-Amerika, IARU Region 3 Ausztrália, Új-Zéland, a csendes-óceáni szigetországok, és a többi ázsiai ország.

Ebből az alkalomból több tagszövetség is speciális hívójellel, WARD végződéssel dolgozik ezen a napon. A rádióklubból mi is vadásztunk ezekre az állomásokra és néhánnyal sikerült kapcsolatot létesíteni.

TH90WARD     
Francia ország
HB91WARD Svájc
A60WARD Egyesült Arab Emírség
3Z0WARD Lengyel ország
AO7URM Spanyol ország

Este pedig részt vettünk a Magyar Rádióamatőr Szövetség által a világnap alkalmából kiírt rádióforgalmi versenyen - RF-WD.

Képek