(International Amateur Radio Union – IARU)

 

 

Az 1925-ben 23 ország rádióamatőrei találkoztak Párizsban, hogy hivatalosan is megalapítsák az IARU-t és elfogadjanak egy alapszabályt. (Hivatalosan: alkotmányt). Az eredeti IARU némileg különbözött a maitól, de céljai sokban azonosak voltak, világviszonylatban a rádióamatőrizmus elősegítése és összehangolása, a testvériség ösztönzése és a rádióamatőrök képviselete a Nemzetközi Távközlési Unió – ITU konferenciáin. Bár az 1921 évi találkozón résztvevő országok közül 23 Európából származott, már megjelentek Észak- és Dél-Amerika és Japán küldöttei is.

1925 április 17-én egyhangúlag elfogadták az IARU alkotmányát és április 18-án, a záró plenáris ülésen (amelyen 25 ország vett részt), a rendező kongresszus minden intézkedését jóváhagyták és megszületett a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség. Ezért április 18-a lett a rádióamatőrök világnapja.

A világ országainak nagy részében létezik országos rádióamatőr szövetség, melyet olyan rádióamatőr csoportok hoztak létre, melyeket összekapcsol a kölcsönös együttműködés és támogatás. Jelenleg a közel 150 országban egyetlen országos szövetséget választottak ki arra, hogy az országot az IARU-ban képviselje. Magyarországot a Magyar Rádióamatőr Szövetség – MRASZ képviseli.

Alapvetően minden tagszövetség felelős azért, hogy megfelelően képviselje a rádióamatőrizmust saját országában.

Az IARU természetesen azért van, hogy szolgálja a rádióamatőrizmust, de a rádióamatőrizmus szolgálata közben szolgálatára lehet mindazoknak, Önök közül, akik a saját országukban felelősek a rádióamatőrizmus irányításáért. Egy egészséges, élénk és növekvő rádióamatőr szolgálat egyaránt értékes a rádióamatőrök és a hatóságok számára, mert a rádióamatőrök törekszenek arra, hogy segélyszolgálatot alakítsanak ki természeti katasztrófák esetében. A rádióamatőrizmus akkor képes a növekedésre, ha azt megtelelő szabályozással elősegítik.

A 90. évfordulót ünneplik a rádióamatőrök szerte a világban Ezen alkalomból speciális hívójelekkel XX90IARU hívójelekkel forgalmaznak 2015. január 1-től december 31-ig. Aki legalább 10 illetve 30 ország ilyen speciális hívójelű állomásával létesít kapcsolatot, szép oklevél (Diploma) elismerésben részesül.

 

Rádióklubunk állomásáról is sikerült teljesíteni a feltételeket és így az okleveleket.

 

Természetesen ezen alkalomból az összeköttetéseket nyugtázó lapok (QSL) is különlegesek.

 

Beszélgetések a szünetben

hatvévé

Képek